Pažitková omáčka podle babiček z Frýdlantska
Bylinky a koření byly odedávna základem tradiční lidové kuchyně. Málokterý pokrm se bez nich obešel. Především masitá jídla bychom bez nich asi neuvařili.
Ingredience
- 5 dkg másla
- 6 dkg hladké mouky
- ¾ l vývaru z masa
- sůl
- ⅛ l smetany
- 4 lžíce nasekané čerstvé mladé pažitky
Světle růžovou jíšku rozřeďte vývarem, osolte a povařte. Vlijte smetanu, povařte, pak přidejte najemno nasekanou pažitku a přestaňte vařit. Nakonec můžete v omáčce rozpustit malý kousek másla pro ještě lahodnější chuť. Ideální je k vařenému hovězímu masu, ale hodí se třeba i k masu uzenému.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.