Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940
Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.
- 5 brambor
- 1 vejce
- 3 dcl mléka, nebo vody
- špetka soli
- 1 lžička Ötkerova prášku do pečiva
- 15 dkg bramborové mouky
- 15 dkg pšeničné mouky
Brambory uvaříme ve slupce. Mléko, vejce, sůl a mouku s práškem do pečiva vypracujeme v těsto, ze kterého vytvoříme noky a uvaříme. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, stejně nakrájíme i uvařené noky, dáme dohromady a na lžíci sádla prohřejeme. Podáváme se salátem z kysaného zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.