Staročeská medovina podle knihy Františka Hájka z roku 1899
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do knihy, která se nedá nazvat kuchařskou, ale recepty v ní nechybí. Je to kniha o medovině, kterou můžeme zkusit uvařit.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v kuchařské knize:
Do 10 litrů pitné, nejlépe studniční, vody dejte 2 kg medu, kousek zázvoru, celou skořici, několik zrnek hřebíčku a stonek rozmarýny. Za stálého odpěňování vařte s jedním bílkem. Svařený a vychladlý roztok vlijte do nádoby, přes sítko nebo plátýnko odfiltrujte bílek, smíchejte s chlebovým kvasem (stačí i starší chléb) a při teplotě 19-20 stupňů nechejte 2 až 3 měsíce kvasit. Pak medovinu slijte do lahví. Dávejte přitom pozor, aby se nezakalila. Nechejte uležet. Čím bude medovina starší, tím bude silnější a chutnější.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.