Bandorové placky s povidlama podle receptu z Pojizeří
Mezi podzimními recepty našich babiček nemohou chybět švestková povidla. Klasika, která ale nemá český původ. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás seznámí s vařením povidel a pečením bandorových placek.
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- polohrubá mouka
- vepřové sádlo
- 5 dkg másla
- sůl
- povidla
- česnek
Uvař brambory, oloupej a nech vychladnout. Pak je nastrouhej, přidej vejce, lžíci mléka, osol a přisyp tolik polohrubé mouky, aby vzniklo tuhé těsto, které dobře vypracuj. Z něho vyválej kulaté placky o průměru 25 cm a usmaž je na pánvi v rozpáleném sádle, nebo na litinovém plátu kamen potřeným sádlem upeč dozlatova. Hotové placky potři rozpuštěným máslem, nebo sádlem s rozdrceným česnekem a povidly.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.