Větráčky se sněhem podle receptu z Národních listů z roku 1930
V dobách našich babiček se nepekly jen buchty a koláče, jak by se mohlo zdát, ale také různé zákusky. Třeba větrníky.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
¼ l vody a 7 dkg másla necháme přijít do varu, přisypeme 15 dkg hladké mouky, propracujeme při varu na plotně, odstavíme a třeme do studena. Potom přidáme 2 vejce a 2 žloutky a lžičku pečivového prášku. Plech pomažeme, kornoutem na něj uděláme hromádky, dáme péct do horké trouby.
Vystydlé rozřízneme a naplníme sněhovým krémem. Ušleháme do tuha dva bílky, na plotně svaříme 8 dkg cukru se dvěma lžícemi vody. Svařený cukr nalijeme za stálého šlehání do sněhu. Přidáme lžičku vanilového cukru a větráčky jím naplníme. Někdo do vystydlého sněhu zašlehá trochu šlehané smetany, což jest ovšem lepší, ale je to zbytečný luxus. Výtečné jsou plněné vanilovým neb rumovým máslovým krémem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.