Větráčky se sněhem podle receptu z Národních listů z roku 1930

V dobách našich babiček se nepekly jen buchty a koláče, jak by se mohlo zdát, ale také různé zákusky. Třeba větrníky.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

¼ l vody a 7 dkg másla necháme přijít do varu, přisypeme 15 dkg hladké mouky, propracujeme při varu na plotně, odstavíme a třeme do studena. Potom přidáme 2 vejce a 2 žloutky a lžičku pečivového prášku. Plech pomažeme, kornoutem na něj uděláme hromádky, dáme péct do horké trouby.

Vystydlé rozřízneme a naplníme sněhovým krémem. Ušleháme do tuha dva bílky, na plotně svaříme 8 dkg cukru se dvěma lžícemi vody. Svařený cukr nalijeme za stálého šlehání do sněhu. Přidáme lžičku vanilového cukru a větráčky jím naplníme. Někdo do vystydlého sněhu zašlehá trochu šlehané smetany, což jest ovšem lepší, ale je to zbytečný luxus. Výtečné jsou plněné vanilovým neb rumovým máslovým krémem.