Císařské řízky podle Johanna Schichta z Rynoltic
V dobách našich babiček se vařila řada dobrot a také vydávala řada kuchařských knih či sešitů. Jedním z autorů byl i průmyslník Johann Schicht, kterého připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Z jeho receptů vybrali císařské řízky.
- ½ kg telecího masa na řízky
- sůl
- polohrubá mouka na obalení řízků
- černý mletý pepř
- majoránka
- vývar z polévky
- kyselá smetana
- tuk Visan
Řízky naklepáme, osolíme, potřeme rozemnutou majoránkou, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu na rozpuštěném tuku řízky opečeme do světle hněda. Pak přilijeme tolik vývaru z polévky a kyselé smetany, abychom měli dost omáčky a řízky v ní dusíme 3-5 minut. Hotové dáme na kulatou mísu, omáčku dochutíme a přelijeme přes řízky. Kolem dokola obložíme mísu dušenou rýží, kterou posypeme paprikou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.