Císařské řízky podle Johanna Schichta z Rynoltic

V dobách našich babiček se vařila řada dobrot a také vydávala řada kuchařských knih či sešitů. Jedním z autorů byl i průmyslník Johann Schicht, kterého připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Z jeho receptů vybrali císařské řízky.

Ingredience
  • ½ kg telecího masa na řízky
  • sůl
  • polohrubá mouka na obalení řízků
  • černý mletý pepř
  • majoránka
  • vývar z polévky
  • kyselá smetana
  • tuk Visan

Řízky naklepáme, osolíme, potřeme rozemnutou majoránkou, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu na rozpuštěném tuku řízky opečeme do světle hněda. Pak přilijeme tolik vývaru z polévky a kyselé smetany, abychom měli dost omáčky a řízky v ní dusíme 3-5 minut. Hotové dáme na kulatou mísu, omáčku dochutíme a přelijeme přes řízky. Kolem dokola obložíme mísu dušenou rýží, kterou posypeme paprikou.