Jarní zelná polívka s viničným česnekem podle více jak 100 let starého receptu
Příchod jara znamenal oživení i pro kuchyně našich babiček. Mezi čerstvé bylinky, které používaly při vaření, patří česnek viniční. O jeho prospěšnosti i využití poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jaouběová.
- 1 středně velká cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 20 dkg brambor
- 20 dkg kysaného zelí
- 1 litr vývaru z uzeného masa
- 1 pěkná masitá klobáska
- kytička česneku viničného
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte do zlatova na sádle. Brambory nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli a lehce osmažte. Zalijte vývarem a lehce povařte. Kysané zelí pokrájejte, aby se polévka lépe jedla a cancourky nepadaly ze lžíce. Chvilku povařte.
Přidejte klobásku nakrájenou na kolečka. Pokud je libová, hoďte ji do polévky rovnou, pokud je tučnější, trochu ji vysmažte na pánvičce. Vyškvařený tuk přidejte do polévky. Nakonec přidejte česnek viničný nakrájený na kousky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.