Vepřové maso na divoko podle klášterní kuchařky
Kromě venkovských a městských kuchyní v receptech našich babiček navštěvujeme i ty méně běžné. Tentokrát z kuchyně klášterní Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením vybrali recept na vepřové maso na divoko.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
- 1/2 kg z kýty plecka, žebra nebo krkovičky
- 3 dkg cibule
- 2 dkg omastku
- 5 zrnek pepře
- 2 zrnka nového koření
- snítka tymiánu
- 1/2 bobkového listu
- špetka zázvoru
- špetka jalovce
- 1 kostka cukru
- vrchovatá lžička soli
- plochá lžíce mouky
- 1/16 litru kyselé smetany
- na méně tučné maso více omastku
Všechna kořenová zelenina na kolečka rozkrájená a cibule se usmaží na sádle nebo slanině, přidá se kousek citronové kůry, několik zrnek pepře, nového koření, tymián, bobkový list, kousek zázvoru, položí se na vše vepřové maso, posolí a nechá v troubě do měkka péci. Potom se maso vyndá, šťáva se zapráší moukou, nechá ještě povařiti a procedí se na rozkrájené maso na díly. Může se též zalíti kyselou smetanou. V tom případě se přidá trocha jalovce a 1 kostka cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.