Obloučky mandlové podle receptu z knihy Domácí cukrářství z roku 1910

Předvánoční čas je spojený s pečením vánočního cukroví. Je tu další z dob našich babiček, a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou historii vánočního cukroví.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Prohněť 15 dkg mouky, 10 dkg tlučeného cukru, lžíci nastrouhané citronové kůry a 2 až 3 žloutky a vyválej z toho lehce těsto na tloušťku hřbetu nože a vykrájej podlouhlé, asi 4 cm široké proužky. Pak dej proužky na plech a potři je směsí z tuhého sněhu ze 2 bílků a 4 polévkových lžic tlučeného cukru, posyp cukrem a sekanými mandlemi a pec je v dobře vyhřáté troubě světlehnědě. Dokud jsou ještě horké, polož je přes váleček, by se ohnuly.