Lupice se sardelemi podle knihy Kuchařka a hospodyně z roku 1873 Ludmily Dobrovolné
Ještě jednou se vydáme k vodě, protože nemůžeme opomenout candáta, neboli lupici, jak zní starší název. Recept na jeho přípravu se sardelemi mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamela dobová kuchařka:
Dobře očištěnou lupici nasol a nech hodinu ležet. Očisti osm sardelí, kosti z nich vyber a utři je s kusem másla, přidej k tomu rozstrouhanou cibuli, kousek citrónové kůry na drobno rozkrájené, a na drobno rozsekané petruželové nati, malounko pepře tlučeného a dobře to rozmíchej, osuš pak nasolenou rybu a potři ji tou smíšeninou.
Vymaž pekáček máslem, vlož do něho upravenou rybu, nalej na ni žejdlík dobré smetany, přidej šťávu z citronu, posyp ostrouhanou žemličkovou kůrou a nech ji v troubě upéci. Vlož pak rybu na mísu a polej ji omáčkou, v níž se pekla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.