Lupice se sardelemi podle knihy Kuchařka a hospodyně z roku 1873 Ludmily Dobrovolné
Ještě jednou se vydáme k vodě, protože nemůžeme opomenout candáta, neboli lupici, jak zní starší název. Recept na jeho přípravu se sardelemi mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamela dobová kuchařka:
Dobře očištěnou lupici nasol a nech hodinu ležet. Očisti osm sardelí, kosti z nich vyber a utři je s kusem másla, přidej k tomu rozstrouhanou cibuli, kousek citrónové kůry na drobno rozkrájené, a na drobno rozsekané petruželové nati, malounko pepře tlučeného a dobře to rozmíchej, osuš pak nasolenou rybu a potři ji tou smíšeninou.
Vymaž pekáček máslem, vlož do něho upravenou rybu, nalej na ni žejdlík dobré smetany, přidej šťávu z citronu, posyp ostrouhanou žemličkovou kůrou a nech ji v troubě upéci. Vlož pak rybu na mísu a polej ji omáčkou, v níž se pekla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.