Cacarka: Babiččina polévka na zahřátí
Pokrmy, které naše babičky vařily, byly ovlivněné nejen dostupností surovin, ale i pranostikami. A na „zmrzlíky" mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na cacarku, polévku pro zahřátí.
- ½ kg dobrého kysaného zelí
- 2 l vody
- 20 dkg uzené klobásy
- 10 dkg sušených hub
- ¼ l kysané smetany
- 2 brambory
- 3 dkg hladké mouky
- sůl podle chuti
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou, přidáme vodou propláchnuté houby a vaříme. Teprve později přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. Když jsou zelí a houby měkké, přilijeme uvařené brambory i s vodou, v níž se vařily, zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku, ochutíme solí a povaříme.
Když nebyla v domě klobása, přidávaly se místo ní do polévky kroupy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.