Výpečky s česnekem podle receptu z horního Pojizeří

Z receptů našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali výpečky s česnekem. A připomenou obyčej pochovávání světla.

Ingredience
  • 2 kg vepřového bůčku bez kosti
  • 20 dkg slaniny na kostičky
  • 4 cibule
  • 8 stroužků česneku na plátky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky pepře
  • ¼ světlého piva
  • sůl

Bůček nakrájíme na kostky, promícháme s ostatními přísadami a v zakrytém pekáči necháme přes noc v chladu rozležet. Zakryté dáme do trouby a na 170 stupňů zvolna pečeme asi 2 hodiny. Odkryjeme, maso podrtíme a pečeme ještě 20 minut.
Dáme do kameninové nádoby a zalijeme vypečeným tukem i šťávou z pekáče a dáme ztuhnout. Podáváme s dobrým domácích chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.