Výpečky s česnekem podle receptu z horního Pojizeří
Z receptů našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali výpečky s česnekem. A připomenou obyčej pochovávání světla.
- 2 kg vepřového bůčku bez kosti
- 20 dkg slaniny na kostičky
- 4 cibule
- 8 stroužků česneku na plátky
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky pepře
- ¼ světlého piva
- sůl
Bůček nakrájíme na kostky, promícháme s ostatními přísadami a v zakrytém pekáči necháme přes noc v chladu rozležet. Zakryté dáme do trouby a na 170 stupňů zvolna pečeme asi 2 hodiny. Odkryjeme, maso podrtíme a pečeme ještě 20 minut.
Dáme do kameninové nádoby a zalijeme vypečeným tukem i šťávou z pekáče a dáme ztuhnout. Podáváme s dobrým domácích chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.