Škvarkové kruchovky podle receptu z Pojizeří
V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zmínili už řadu zajímavostí o rozličných surovinách. Ovšem povídat se dá i o obyčejné soli. I když obyčejná vlastně není, je potřeba téměř do všech pokrmů, včetně škvarkových kruchovek.
- 3 dcl mléka
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- 15 dg pomletých škvarků
- 2 lžíce změklého sádla
- ½ kg polohrubé mouky
- 5 dkg čerstvého droždí
- 2 stroužky utřeného česneku
- sádlo a bílek na potření
- hrubě mletá sůl a kmín na posypání
Z části mléka, lžičky mouky a droždí zaděláme kvásek. Do mísy dáme zbylé mléko, sůl, žloutky, škvarky, mouku, sádlo, česnek, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na kruh tlustý ½ cm. Rádýlkem rozkrájíme na osm výsečí. Každou potřeme rozpuštěným sádlem a smotáme do rohlíku. Na plechu potřeme rohlíky bílkem rozšlehaným vidličkou a posypeme solí a kmínem. Necháme ještě chvíli kynout, pak upečeme ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.