Dušené hovězí maso podle Malé pražské kuchařky Julie Svobodové z roku 1898
I když se nám to nezdá, už na sklonku 19. století se k vaření poměrně běžně používaly cizokrajné suroviny. Mimo jiné i zázvor. Povídání o něm, stejně jako o dušeném hovězím masu, připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původním podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Vyper kus hovězího masa, sklepej je a osol. Do rendlíku dej asi 1/4 libry (14 dkg) slaniny rozsekané, 2 rozkrájené cibule, kousek česneku, citrónové kůry, bobkový list, hřebíček, pepř, zázvor, asi žejdlík vína, čtvrt žejdlíku octa a žejdlík vody.
To vše dus i s masem v rendlíku asi 4 hodiny a maso obracej, by se nepřipálilo. Když změkne, vyndá se, a do omáčky přilije se trochu kyselé smetany, přidá se trochu jíšky, procedí se to a vaří s masem. Konečně přidá se dle libosti kaparů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka