Linecké medailonky podle ručně psané kuchařky turnovského cukráře Ladislava Jíny
Vánoční cukroví se peklo nejen ve venkovských kuchyních, ale také v úspěšných cukrárnách. Jedna taková se nacházela v Turnově. Ručně psanou knihu cukrářských receptů Ladislava Jíny prolistovala Vladimíra Jakouběová a s Jaroslavem Hořením vybrali recept na linecké medailonky.
- 50 dkg hladké mouky
- 25 dkg pískového cukru
- 25 dkg másla
- 3 žloutky
- 2–3 lžíce mléka
- hnědá a bílá čokoláda
- Náplň:
- 12 dkg másla
- 10 dkg cukru
- 2 lžíce vařené kávy
- 1 žloutek
Na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme žloutky, máslo a mléko. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do papíru a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak rozválíme plát a vykrajujeme kulatou formičkou s ozdobným okrajem. Pečeme do růžova. Vychladlé medailonky slepujeme po dvou kávovou náplní. Povrch potřeme tmavou čokoládou, na které vytvoříme bílou vlnku, kterou hned protáhneme špejlí do tvaru větvičky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.