Linecké medailonky podle ručně psané kuchařky turnovského cukráře Ladislava Jíny

Vánoční cukroví se peklo nejen ve venkovských kuchyních, ale také v úspěšných cukrárnách. Jedna taková se nacházela v Turnově. Ručně psanou knihu cukrářských receptů Ladislava Jíny prolistovala Vladimíra Jakouběová a s Jaroslavem Hořením vybrali recept na linecké medailonky.

Ingredience
  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg pískového cukru
  • 25 dkg másla
  • 3 žloutky
  • 2–3 lžíce mléka
  • hnědá a bílá čokoláda
Ingredience
  • Náplň:
  • 12 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 2 lžíce vařené kávy
  • 1 žloutek

Na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme žloutky, máslo a mléko. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do papíru a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak rozválíme plát a vykrajujeme kulatou formičkou s ozdobným okrajem. Pečeme do růžova. Vychladlé medailonky slepujeme po dvou kávovou náplní. Povrch potřeme tmavou čokoládou, na které vytvoříme bílou vlnku, kterou hned protáhneme špejlí do tvaru větvičky.