Vepřové maso s boby a kysaným zelím
Mezi opomíjené suroviny z kuchyní našich babiček patří boby; luštěniny, které se používaly do jídel z jednoho hrnce. A recept na jedno takové jídlo, vepřové maso s boby a kysaným zelím, připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ¼ kg vepřového masa
- 10 dkg bobů
- 10 dkg kysaného zelí
- sádlo
- lžička hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
- chléb
Omyté boby namočíme do studené vody a necháme přes noc stát. Druhý den uvaříme boby do poloměkka, vyloupeme, přidáme pokrájené kysané zelí, maso rozkrájené na kostičky. Z mouky a sádla připravíme světlou jíšku, přidáme ji k téměř měkkému masu s boby, osolíme, opepříme a dodusíme všechno do měkka. Nakonec podle chuti přikyselíme a podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.