Vepřové maso s boby a kysaným zelím

Mezi opomíjené suroviny z kuchyní našich babiček patří boby; luštěniny, které se používaly do jídel z jednoho hrnce. A recept na jedno takové jídlo, vepřové maso s boby a kysaným zelím, připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ¼ kg vepřového masa
  • 10 dkg bobů
  • 10 dkg kysaného zelí
  • sádlo
  • lžička hladké mouky
  • mletý pepř
  • sůl
  • chléb

Omyté boby namočíme do studené vody a necháme přes noc stát. Druhý den uvaříme boby do poloměkka, vyloupeme, přidáme pokrájené kysané zelí, maso rozkrájené na kostičky. Z mouky a sádla připravíme světlou jíšku, přidáme ji k téměř měkkému masu s boby, osolíme, opepříme a dodusíme všechno do měkka. Nakonec podle chuti přikyselíme a podáváme s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.