Mišpulková marmeláda podle receptu z České kuchařky Hany Dumkové z roku 1883
V dobách našich babiček bylo běžné zpracovat nejen to, co rostlo na zahrádce či v sadu, ale i divoce rostoucí ovoce. Například mišpule. Co vše z nich babičky uměly připravit a jak dělaly mišpulkovou marmeládu nám poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Z hodně vyzrálých mišpulek vyberou se zrna; mišpulky dají se na misku, na které denně několikráte se třou a míchají, aby úplně změkly.
Velmi změklé mišpulky protlačí se sítem, a co protlačeného masa, tolik přidá se cukru roztlučeného, vše společně se míchá a spolu zavařuje, načež se do nádob ukládá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.