Babiččiny kváskové žemle

V receptech našich babiček se často objevuje kynuté těsto a tak se Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vydají za jeho historií a společně se podíváme na přípravu kváskových žemlí.

Ingredience
  • na zákvas: 20 dkg hladké špaldové mouky
  • 2 dcl vody
  • 1 lžíce žitného kvásku
Ingredience
  • na těsto: 45 dkg hladké mouky
  • 1,5 dcl vody
  • 2 dkg soli
  • 4 dkg sádla
  • 1 lžička medu

Večer důkladně promícháme suroviny na zákvas, přikryjeme ho utěrkou a necháme přes noc kvasit. Ráno k zákvasu prosejeme mouku, přidáme vodu, změklé sádlo, med a vypracujeme těsto. Po dvaceti minutách těsto znovu promísíme, pak přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejné dílky a upleteme z nich žemle. Přeložíme je na vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2-3 hodiny. Nakynuté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.