Kantoráky se sušenýma švestkama z Vysokého nad Jizerou

V kuchyních našich babiček nemohlo chybět sušené ovoce. Křížaly se hodily do omáček, nápojů i moučníků. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro nás mají recept na kantoráky se sušenýma švestkama z Vysocka.

Ingredience
  • 80 dkg brambor
  • 1 vejce, sůl
  • ¼ kg mouky
  • ¼ kg sušených švestek
  • 60 dkg červeného kysaného zelí
  • 1 lžička tlučeného cukru
  • 4 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce másla

Brambory oloupeme, jemně nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a dáme do mísy. Přidáme vejce, špetku soli, prosátou mouku a zpracujeme na tužší těsto. Na pomoučněném vále z něj vyválíme váleček a nakrájíme ho na kousky, do kterých zabalíme sušené švestky. (Pokud jsou švestky příliš suché, krátce je předem povaříme v oslazené vodě.)

Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody. Když se voda začne znovu vařit, teplotu snížíme a knedlíky opatrně odtrhneme ode dna. Jakmile vyplavou na povrch, necháme je ještě minutu povařit a pak je vyjmeme.

Zelí krátce povaříme, dochutíme cukrem a solí. Strouhanku opražíme dozlatova. Hotové knedlíky rozdělíme do talířů, omastíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a přidáme k nim zelí.