Drůbeží knedlíčková polévka podle receptu z Jilemnicka

Možná se to nezdá, ale už v dobách našich babiček se používalo mnohé cizokrajné a vzácné koření. Třeba muškátový oříšek, který měl využití při léčení i vaření. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro nás připravili recept na drůbeží knedlíčkovou polévku.

Ingredience
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • 2 dkg másla
  • 12 dkg polohrubé mouky
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 2 vejce
  • 1/2 l drůbežího vývaru z kostry a kořenové zeleniny
  • po svazečku kerblíku a pažitky

Mléko svaříme s trochou soli a máslem. Přidáme mouku a muškátový oříšek a mícháme tak dlouho, až se těsto odděluje od sebe. Poté kastrol sejmeme z plotny a do těsta postupně vmícháme vejce. Zahřejeme drůbeží vývar, který jsme připravili z drůbků a kořenové zeleniny. Z těsta odkrajujeme dvěma lžičkami namáčenými ve studené vodě malé knedlíčky, které necháme v horkém vývaru chvíli táhnout. Nakonec do polévky přidáme nasekané bylinky.