Babiččiny buchty s mákem

Babiččina kuchyně je pro mnohé spojena s vůní a chutí buchet a tak nemohou buchty chybět ani v receptech Vladimíry Jakouběové, které natáčí s redaktorem Jaroslavem Hořením. Dozvíme se, jak babičky pekly buchty s mákem.

Ingredience
  • 1 kg mouky
  • špetka soli
  • ½ l vlažného mléka
  • 6 dkg droždí
  • 8 lžic cukru
  • 4 žloutky
  • 14 lžic rozpuštěného másla
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 uvařená studená brambora
  • náplň: ¼ kg mletého máku
  • 4 dcl mléka
  • cukr dle chuti
  • 4 lžíce medu
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • strouhaný perník
  • rozpuštěné sádlo

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí a muškátovým oříškem. Přidáme nastrouhanou bramboru, žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, necháme nakynout.
Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme větší kousky na pomoučený vál. Rukou každý zploštíme, dáme lžičku náplně a zabalíme. Buchty klademe do sádlem vymazaného pekáče a rozpuštěným sádlem hned každou potřeme ze všech stran. Pak necháme ještě dokynout. Pekáč vložíme do trouby a upečeme. Vychladlé buchty můžeme pocukrovat.

Maková náplň: mléko uvedeme do varu a do vařícího vsypeme mák. Přidáme med, cukr a chvíli povaříme. Zahustíme perníkem a podle chuti můžeme dosladit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.