Polévka z bezových květů

Před přípravou tohoto receptu se musíme vydat na procházku, vyhledat keř nebo stromek bezu černého a natrhat pár květů. Naše babičky z nich vařily polévku. Jak na to poradí Vladimíra Jakouběová.

Asi 10 bezových květů (okolíky) vaříme v jednom a půl litru vody při nízké teplotě. Scedíme a převařenou tekutinu svaříme s jedním litrem mléka, balíčkem vanilkového cukru (kámen položený na dně hrnce zabrání, aby mléko přeteklo). Přidáme 5 dkg sága (škrobovitý prášek) a špetku soli a na mírném ohni necháme bobtnat. Dva žloutky rozmícháme s trochou smetany a se dvěma polévkovými lžícemi medu a přidáme do směsi. Bílky ušleháme dotuha, dochutíme trochou medu a skořice a při podávání z nich uděláme na polévce kopečky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.