Žemlová bába z rebarbory
Tento recept z kuchyní našich babiček bude o nenáročné plodině zvláštní chuti, rebarboře, která se nám bude hodit do žemlové žáby.
- ½ kg rebarbory
- ½ l mléka
- 6 žemlí
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžičky másla na smažení
- 2 vejce
- 3 lžíce mletých ořechů
- 5 lžic cukru
- skořice
- rozinky
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Osmažíme ji na trošce másla s cukrem. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Žemle nakrájíme na plátky, namočíme v mléce s rozšlehanými žloutky a pokládáme do pekáče. Na vrstvu žemlí dáme vrstvu rebarbory, posypeme rozinkami, ořechy a cukrem se skořicí. Další vrstvu vytvoříme opět ze žemlí, následně rebarbory a tak dále, až je pekáč plný. Připravenou bábu vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Hotovou pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.