Nadívaný telecí řízek podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Povídání o kuchyních našich babiček je věnované řízkům, které se v jejich dobách připravovaly hlavně ve městech. Dozvíme se, jak nadívaný telecí řízek připravovala Magdalena Dobromila Rettigová.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Zbyde-li ti telecí pečeně, Nakrájej ji na stejné tenké řízky, utři dvě velké očištěné sardelky se čtyřmi loty másla, dej k tomu půl drobince usekané cibulky, krapítek majoránky, půlku strouhané žemličky a všecko dobře umíchej. Pak tím pomaž vždy jeden řízek, druhý na to přitlač, a takto pokračuj, až máš všechny. Pak je omoč v rozkloktaném vejci, obal ve strouhané žemličce a smaž v rozpáleném másle. Mohou se buď samotné s citronovými koláčky na stůl dát, anebo se jich může ku kapustě použít.