Nadívaná kachna podle receptu z Pojizeří

Boží hod je pro křesťany nejvýznamnějším dnem vánočního období a tak nás čeká jeden ze svátečních receptů našich babiček, nadívaná kachna.

Ingredience
  • 1 kachna
  • 2 cibule
  • sůl a pepř
  • 2 dkg sádla
  • drůbeží vývar
  • 30 dkg slaniny
  • kachní játra
  • 4 žemle
  • 2 vejce
  • 4 lžíce petrželky
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • muškátový oříšek
  • špek na prošpikování

Nejdříve si připravíme nádivku. Cibuli a slaninu jemně posekáme a zesklovatíme je na rozehřátém sádle. Opečené a na kostičky nakrájené žemle promícháme v míse s cibulí, vejci, nasekanými játry, petrželkou a vývarem (dáme jej tolik, aby hmota byla řídká, ale ne tekoucí). Okořeníme muškátem, šalvějí, osolíme a opepříme. Touto nádivkou naplníme vnitřek kachny.

Kachnu zašijeme, dáme do pekáče, poklademe vločkami másla a zakryjeme pokličkou. Pečeme pomalu 2 hodiny, podléváme vypečenou šťávou. Pak pokličku odkryjeme a kachnu pečeme další hodinu. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.