Nadívaná kachna podle receptu z Pojizeří
Boží hod je pro křesťany nejvýznamnějším dnem vánočního období a tak nás čeká jeden ze svátečních receptů našich babiček, nadívaná kachna.
- 1 kachna
- 2 cibule
- sůl a pepř
- 2 dkg sádla
- drůbeží vývar
- 30 dkg slaniny
- kachní játra
- 4 žemle
- 2 vejce
- 4 lžíce petrželky
- 1 lžička sušené šalvěje
- muškátový oříšek
- špek na prošpikování
Nejdříve si připravíme nádivku. Cibuli a slaninu jemně posekáme a zesklovatíme je na rozehřátém sádle. Opečené a na kostičky nakrájené žemle promícháme v míse s cibulí, vejci, nasekanými játry, petrželkou a vývarem (dáme jej tolik, aby hmota byla řídká, ale ne tekoucí). Okořeníme muškátem, šalvějí, osolíme a opepříme. Touto nádivkou naplníme vnitřek kachny.
Kachnu zašijeme, dáme do pekáče, poklademe vločkami másla a zakryjeme pokličkou. Pečeme pomalu 2 hodiny, podléváme vypečenou šťávou. Pak pokličku odkryjeme a kachnu pečeme další hodinu. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.