Nadívaná kachna podle receptu z Pojizeří
Boží hod je pro křesťany nejvýznamnějším dnem vánočního období a tak nás čeká jeden ze svátečních receptů našich babiček, nadívaná kachna.
- 1 kachna
- 2 cibule
- sůl a pepř
- 2 dkg sádla
- drůbeží vývar
- 30 dkg slaniny
- kachní játra
- 4 žemle
- 2 vejce
- 4 lžíce petrželky
- 1 lžička sušené šalvěje
- muškátový oříšek
- špek na prošpikování
Nejdříve si připravíme nádivku. Cibuli a slaninu jemně posekáme a zesklovatíme je na rozehřátém sádle. Opečené a na kostičky nakrájené žemle promícháme v míse s cibulí, vejci, nasekanými játry, petrželkou a vývarem (dáme jej tolik, aby hmota byla řídká, ale ne tekoucí). Okořeníme muškátem, šalvějí, osolíme a opepříme. Touto nádivkou naplníme vnitřek kachny.
Kachnu zašijeme, dáme do pekáče, poklademe vločkami másla a zakryjeme pokličkou. Pečeme pomalu 2 hodiny, podléváme vypečenou šťávou. Pak pokličku odkryjeme a kachnu pečeme další hodinu. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.