Špenát z lebedy
Lebedu zahradníci považují za hodně nepříjemný plevel, pro báby kořenářky to byla bylinka plná vitamínů, pro hospodyně na vesnici výborná, osvěžující a zdravá zelenina. Z lebedy si připravíme špenát tak, jak ho vařily naše babičky.
- ½ kg lebedy
- 10 dkg másla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 dcl smetany
- sůl a pepř
Listy čerstvě natrhané lebedy vložíme do hrnce s vroucí vodou a necháme asi 15 minut povařit. Poté vše scedíme a listy nasekáme. Na pánvi na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zaprášíme ji moukou. K jíšce přidáme uvařenou lebedu a chvilku podusíme. Zalijeme smetanou, ochutíme česnekem, solí a pepřem. Podáváme s volským okem a bramborem, nebo s vařeným uzeným či pečeným vepřovým masem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.