Špenát z lebedy

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Jolana Nováková, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Špenát z lebedy

Lebedu zahradníci považují za hodně nepříjemný plevel, pro báby kořenářky to byla bylinka plná vitamínů, pro hospodyně na vesnici výborná, osvěžující a zdravá zelenina. Z lebedy si připravíme špenát tak, jak ho vařily naše babičky. 

Ingredience
  • ½ kg lebedy
  • 10 dkg másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl smetany
  • sůl a pepř

Listy čerstvě natrhané lebedy vložíme do hrnce s vroucí vodou a necháme asi 15 minut povařit. Poté vše scedíme a listy nasekáme. Na pánvi na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zaprášíme ji moukou. K jíšce přidáme uvařenou lebedu a chvilku podusíme. Zalijeme smetanou, ochutíme česnekem, solí a pepřem. Podáváme s volským okem a bramborem, nebo s vařeným uzeným či pečeným vepřovým masem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.