Špenát z lebedy
Lebedu zahradníci považují za hodně nepříjemný plevel, pro báby kořenářky to byla bylinka plná vitamínů, pro hospodyně na vesnici výborná, osvěžující a zdravá zelenina. Z lebedy si připravíme špenát tak, jak ho vařily naše babičky.
- ½ kg lebedy
- 10 dkg másla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 dcl smetany
- sůl a pepř
Listy čerstvě natrhané lebedy vložíme do hrnce s vroucí vodou a necháme asi 15 minut povařit. Poté vše scedíme a listy nasekáme. Na pánvi na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zaprášíme ji moukou. K jíšce přidáme uvařenou lebedu a chvilku podusíme. Zalijeme smetanou, ochutíme česnekem, solí a pepřem. Podáváme s volským okem a bramborem, nebo s vařeným uzeným či pečeným vepřovým masem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.