Salát z rokety a polníčku

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Salát z rokety a polníčku

Mezi jarními bylinkami v kuchyni našich babiček měla své využití i roketa, která je dnes více známá jako rukola. Na našem území roketu v divoké přírodě botanici poprvé našli v roce 1900. Recept s roketou jsme vybrali z kuchařské knihy Anuše Kejřové.

Ingredience
  • 2 hrsti rokety
  • 1 hrst polníčku
  • 1/2 šálku rozpůlených rajských jablek
  • 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 5 dkg tvrdého parmezánového sýra
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

V míse smíchejte roketu, polníček, rajská jablka, přidejte nasekané ořechy i nastrouhaný sýr. Ve skleničce smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Polejte salát připraveným nálevem a jemně jej promíchejte. Nechte odpočinout v chladnu a poté podávejte k pečené rybě nebo k pečené drůbeži.