Salát z rokety a polníčku
Mezi jarními bylinkami v kuchyni našich babiček měla své využití i roketa, která je dnes více známá jako rukola. Na našem území roketu v divoké přírodě botanici poprvé našli v roce 1900. Recept s roketou jsme vybrali z kuchařské knihy Anuše Kejřové.
- 2 hrsti rokety
- 1 hrst polníčku
- 1/2 šálku rozpůlených rajských jablek
- 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 5 dkg tvrdého parmezánového sýra
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
V míse smíchejte roketu, polníček, rajská jablka, přidejte nasekané ořechy i nastrouhaný sýr. Ve skleničce smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Polejte salát připraveným nálevem a jemně jej promíchejte. Nechte odpočinout v chladnu a poté podávejte k pečené rybě nebo k pečené drůbeži.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.