Vejce na kyselo
V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. Jak se Pašijový týden projevil nejen v kuchyních, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. A vařit budeme vejce na kyselo.
- 10 dkg čerstvého másla
- trochu mouky
- několik lžic octa
- mléko
- počet vajec podle počtu strávníků
- sůl
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Nech na kastrolku rozpustit 10 dkg čerstvého másla, přimíchej k němu vařečku mouky a nech to spejchnout, pak do toho nalej několik lžic octa, zamíchej to, načež přilévej pomalu dobrého mléka, a stále tím míchej, až máš dostatečně omáčky, a když se tato vaří, dej do toho vajec, kolik je strávníků, jedno vedle druhého a trochu to osol; když pak vejce začnou tuhnout, tedy jedno po druhém opatrně obrať, nech ještě malou chvilenku povařit - a jsou hotové.
Pokud máš v truhlíku, přidej do omáčky trochu nasekané pažitky. Podávej s vařeným bramborem nebo s bramborem na loupačku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka