Vejce na kyselo

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Dagmar Heřtová, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Vejce na kyselo

V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. Jak se Pašijový týden projevil nejen v kuchyních, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. A vařit budeme vejce na kyselo.

Ingredience
  • 10 dkg čerstvého másla
  • trochu mouky
  • několik lžic octa
  • mléko
  • počet vajec podle počtu strávníků
  • sůl

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Nech na kastrolku rozpustit 10 dkg čerstvého másla, přimíchej k němu vařečku mouky a nech to spejchnout, pak do toho nalej několik lžic octa, zamíchej to, načež přilévej pomalu dobrého mléka, a stále tím míchej, až máš dostatečně omáčky, a když se tato vaří, dej do toho vajec, kolik je strávníků, jedno vedle druhého a trochu to osol; když pak vejce začnou tuhnout, tedy jedno po druhém opatrně obrať, nech ještě malou chvilenku povařit - a jsou hotové.

Pokud máš v truhlíku, přidej do omáčky trochu nasekané pažitky. Podávej s vařeným bramborem nebo s bramborem na loupačku.