Vaječný svítek s polním salátem a bejlím
Polníček pravděpodobně sbírali už staří Římané. Ve střední Evropě se odedávna pěstoval jako kulturní rostlina. Nejstarší nálezy o jeho výskytu pocházejí z předhůří Alp. Nejdříve rostl jako plevel na obilních polích, odtud asi taky název polníček. Z polníčku, tedy z polního salátu, si připravíme podle našich babiček z Pojizeří vaječný svítek.
- 7 vajec
- 1 střední cibule nakrájená na kolečka
- 4 polévkové lžíce nakrájeného polníčku
- 3 polévkové lžíce směsi nakrájených bylinek - petrželka, šnytlík, bršlice, kopřiva, trochu medvědího česneku
- sůl, pepř, sádlo
Ve větší míse si rozšleháme vajíčka, přidáme nakrájenou cibuli a medvědí česnek, nasekaný polníček a další bylinky, sůl, pepř a všechno důkladně promícháme. Velký hliněný pekáč vymažeme sádlem a pak do něj nalijeme směs. Přikryjeme pokličkou a zapékáme asi dvacet minut ve vyhřáté troubě. Pak sundáme pokličku a ještě deset minut dopékáme, dokud se na povrchu nevytvoří zlatá kůrka.
Podáváme s brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.