Vaječný svítek s polním salátem a bejlím

Polníček pravděpodobně sbírali už staří Římané. Ve střední Evropě se odedávna pěstoval jako kulturní rostlina. Nejstarší nálezy o jeho výskytu pocházejí z předhůří Alp. Nejdříve rostl jako plevel na obilních polích, odtud asi taky název polníček. Z polníčku, tedy z polního salátu, si připravíme podle našich babiček z Pojizeří vaječný svítek.

Ingredience
  • 7 vajec
  • 1 střední cibule nakrájená na kolečka
  • 4 polévkové lžíce nakrájeného polníčku
  • 3 polévkové lžíce směsi nakrájených bylinek - petrželka, šnytlík, bršlice, kopřiva, trochu medvědího česneku
  • sůl, pepř, sádlo

Ve větší míse si rozšleháme vajíčka, přidáme nakrájenou cibuli a medvědí česnek, nasekaný polníček a další bylinky, sůl, pepř a všechno důkladně promícháme. Velký hliněný pekáč vymažeme sádlem a pak do něj nalijeme směs. Přikryjeme pokličkou a zapékáme asi dvacet minut ve vyhřáté troubě. Pak sundáme pokličku a ještě deset minut dopékáme, dokud se na povrchu nevytvoří zlatá kůrka.

Podáváme s brambory.