Nadívaná kachna na Svatojosefskou pouť
V receptech našich babiček připomeneme význam svátku sv. Josefa, který byl považován za první jarní den a také den velkých oslav. Přidáme i sváteční recept na nadívanou kachnu.
- 1 kachna
- ½ kg tučného vepřového masa
- maso obrané z uvařených drůbků
- kachní játra
- vařený žaludek a srdce
- 3 žemle
- 1/8 l smetany
- 2 vejce
- 3 dkg soli
- celý pepř
- nové koření
- utřený česnek
- 2 cibule
Dobře očištěnou a opláchnutou kachnu naplníme touto nádivkou: na strojku na maso jemně umeleme syrové vepřové maso, dále vařené maso obrané z drůbků, žaludek, srdce a játra, cibuli a žemle máčené ve smetaně. Umletou směs okořeníme pepřem, novým kořením, utřeným česnekem, přidáme 2 vejce, zamícháme a přisolíme podle chuti. Kachnu směsí naplníme, zašijeme režnou nití a pečeme na pekáči v horké troubě za častého přelévání vypečenou šťávou.
Hotovou kachnu porcujeme a podáváme přelitou šťávou s bramborovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.