Mišpulková marmeláda podle receptu z České kuchařky Hany Dumkové z roku 1883
V dobách našich babiček bylo běžné zpracovat nejen to, co rostlo na zahrádce či v sadu, ale i divoce rostoucí ovoce. Například mišpule. Co vše z nich babičky uměly připravit a jak dělaly mišpulkovou marmeládu nám poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Z hodně vyzrálých mišpulek vyberou se zrna; mišpulky dají se na misku, na které denně několikráte se třou a míchají, aby úplně změkly.
Velmi změklé mišpulky protlačí se sítem, a co protlačeného masa, tolik přidá se cukru roztlučeného, vše společně se míchá a spolu zavařuje, načež se do nádob ukládá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.