Milosti na Modré pondělí podle domácího receptáře z roku 1932

Pašijový týden znamenal v dobách našich babiček dodržování řady zvyklostí. Jaké na Modré pondělí spolu s návodem na přípravu milostí prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobovém receptáři:

1/4 kg mouky rozdrobí se s 5 dkg másla, přidá se 3 dkg cukru, sůl a zadělá se 2 žloutky, 2 lžícemi vína nebo rumu a trochou mléka v tuhé těsto, rozválí se na stéblo silně, rozkrájí se na čtverce nebo trojúhelníky, z nichž každý se uprostřed několikrát nakrojí, a zprudka se usmaží. Za horka ještě se hodně pocukrují. Z téhož těsta smaží se koule v drátěné sběračce nebo růže. Vypichují se růžice tří velikostí, složí se na sebe vždycky tři od největší do nejmenší, uprostřed se stisknou a usmaží. Zdobí se kouskem zavařeniny nebo zavařenou višní.