Milosti na Modré pondělí podle domácího receptáře z roku 1932
Pašijový týden znamenal v dobách našich babiček dodržování řady zvyklostí. Jaké na Modré pondělí spolu s návodem na přípravu milostí prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobovém receptáři:
1/4 kg mouky rozdrobí se s 5 dkg másla, přidá se 3 dkg cukru, sůl a zadělá se 2 žloutky, 2 lžícemi vína nebo rumu a trochou mléka v tuhé těsto, rozválí se na stéblo silně, rozkrájí se na čtverce nebo trojúhelníky, z nichž každý se uprostřed několikrát nakrojí, a zprudka se usmaží. Za horka ještě se hodně pocukrují. Z téhož těsta smaží se koule v drátěné sběračce nebo růže. Vypichují se růžice tří velikostí, složí se na sebe vždycky tři od největší do nejmenší, uprostřed se stisknou a usmaží. Zdobí se kouskem zavařeniny nebo zavařenou višní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.