Medovina s ovocem podle receptu z Pojizeří

V receptech našich babiček jsme už zmiňovali přípravu domácí medoviny. To, co jsme se naučili, se nám bude hodit, protože tentokrát si ji ohřejeme s ovocem, aby nás zahřála v mrazivých dnech. Vyzkoušeli to Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ¼ l vody
  • ¼ l jablečného moštu
  • ¼ l medoviny
  • ½ hrušky pokrájené na kousky
  • ½ jablka pokrájeného na kousky
  • 3 celé skořice

Do jedné nádoby nalijeme medovinu a pomalu zahříváme. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Ve druhé nádobě svaříme vodu, mošt, skořici, hrušky, jablka a vše přecedíme. Smícháme s horkou medovinou a podáváme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.