Medovina s ovocem podle receptu z Pojizeří
V receptech našich babiček jsme už zmiňovali přípravu domácí medoviny. To, co jsme se naučili, se nám bude hodit, protože tentokrát si ji ohřejeme s ovocem, aby nás zahřála v mrazivých dnech. Vyzkoušeli to Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ¼ l vody
- ¼ l jablečného moštu
- ¼ l medoviny
- ½ hrušky pokrájené na kousky
- ½ jablka pokrájeného na kousky
- 3 celé skořice
Do jedné nádoby nalijeme medovinu a pomalu zahříváme. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Ve druhé nádobě svaříme vodu, mošt, skořici, hrušky, jablka a vše přecedíme. Smícháme s horkou medovinou a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.