Med turecký podle receptu z Domácího cukrářství sester Kresbachových

Mezi vzpomínky na dětství pro mnohé patří turecký med. V dobách našich babiček se vařil doma.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Vař ¼ kg cukru a ¼ kg medu se 3/4 litru vody tak dlouho, až se táhne. Utři 8 dkg bramborové moučky, šťávu z 1 citronu a trochu vody, protlač skrze síto a přimíchej to k vařenému cukru s medem. Nyní tři tak dlouho, až hmota úplně zhoustne.

Pak do ní vmíchej 15 dkg na nudličky rozkrájené mandlí nebo lískových ořechů, 2 kapky růžového oleje a lžíci malinové šťávy, vše svař na husto, dej na cukrem ztlusta posypaný plech, utvoř z hmoty cihlu a krájej ji až před upotřebením.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.