Med turecký podle receptu z Domácího cukrářství sester Kresbachových
Mezi vzpomínky na dětství pro mnohé patří turecký med. V dobách našich babiček se vařil doma.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Vař ¼ kg cukru a ¼ kg medu se 3/4 litru vody tak dlouho, až se táhne. Utři 8 dkg bramborové moučky, šťávu z 1 citronu a trochu vody, protlač skrze síto a přimíchej to k vařenému cukru s medem. Nyní tři tak dlouho, až hmota úplně zhoustne.
Pak do ní vmíchej 15 dkg na nudličky rozkrájené mandlí nebo lískových ořechů, 2 kapky růžového oleje a lžíci malinové šťávy, vše svař na husto, dej na cukrem ztlusta posypaný plech, utvoř z hmoty cihlu a krájej ji až před upotřebením.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.