Marcipánky (nejen) pro poutníky

I sedlák Josef Dlask se spolu s dalšími doláneckými osadníky několikrát do roka vydával na poutě – do Vambeřic nebo do Prahy. A za dob našich babiček se poutnkům nabízely například marcipánky.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Opař 1/2 kg pěkných, velkých, sladkých, a 16 dkg hořkých mandlí, polož je do studené vody a vyměňuj tu vodu tak dlouho, až již neostává bílou. Pak ty mandle osuš, rozstrouhej a zamíchej je se 2 lžícemi růžové vody v hmotu a dej do ní 1/2 kg prosetého cukru, pak ji upraž na mírném ohni a nech ji vychladnouti.

Prohněť ji ještě s 25 dkg prosetého cukru, vyválej ji na vále na tloušťku 1/4 až 1/2 cm, pak vykroj z hmoty té kolečka nebo srdéčka, která pomaž marmeládou a dej vždy dvě na sebe. Nyní vykroj z těsta okraje a posaď je na ty tvary.

Marcipánky tyto pec jen několik minut buď na prknech, papírem pokrytých v peci, nebo v troubě na pomazaném plechu. Na konec okrášli marcipánky libovolnou polevou a zavařeným ovocem.