Losos pečený
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se v receptech našich babiček věnují rybám. A to nejen jejich vaření, ale také podávání. Tentokrát nás čeká pečený losos z bohaté kuchyně, kde se používaly rybí příbory.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
Rozkrájej pěkný kus lososa na kousky, dej do kuthanu několik Ižic čerstvého rozehřátého másla, přidej několik šalotek na drobno rozsekaných, kapary, čtyři dobře očištěné a nadrobno nakrájené sardele, kousek kořenové petružele, šťávu z citronu, okořeň tlučeným pepřem a osol to; vlož pak do toho nakrájeného lososa a nech v tom 24 hodin ležeti, přičemž jej však musíš několikráte obrátiti.
Půl hodiny před tím, než chceš lososa nésti na stůl, z omáčky jej vyndej a vlož na pekáč máslem hojně vymazaný, poklaď ještě kousky másla, dej do trouby a nech na prudkém ohni dvacet minut péci, přičemž jej musíš omáčkou, v níž naložen, často polévati.
Udělej pak hnědou máslovou jíšku, nalej do ní trochu hovězí polévky a ostatní omáčku, v níž byl losos naložen, nech to chvíli vařiti, urovnej upečeného lososa na mísu a oblož usmaženou zelenou petruželí, vlej omáčku do pekáče k ostatnímu, nech to minutu vařiti a proceď pak skrze sejtko do mísečky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.