Losos pečený

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se v receptech našich babiček věnují rybám. A to nejen jejich vaření, ale také podávání. Tentokrát nás čeká pečený losos z bohaté kuchyně, kde se používaly rybí příbory.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:

Rozkrájej pěkný kus lososa na kousky, dej do kuthanu několik Ižic čerstvého rozehřátého másla, přidej několik šalotek na drobno rozsekaných, kapary, čtyři dobře očištěné a nadrobno nakrájené sardele, kousek kořenové petružele, šťávu z citronu, okořeň tlučeným pepřem a osol to; vlož pak do toho nakrájeného lososa a nech v tom 24 hodin ležeti, přičemž jej však musíš několikráte obrátiti.

Půl hodiny před tím, než chceš lososa nésti na stůl, z omáčky jej vyndej a vlož na pekáč máslem hojně vymazaný, poklaď ještě kousky másla, dej do trouby a nech na prudkém ohni dvacet minut péci, přičemž jej musíš omáčkou, v níž naložen, často polévati.

Udělej pak hnědou máslovou jíšku, nalej do ní trochu hovězí polévky a ostatní omáčku, v níž byl losos naložen, nech to chvíli vařiti, urovnej upečeného lososa na mísu a oblož usmaženou zelenou petruželí, vlej omáčku do pekáče k ostatnímu, nech to minutu vařiti a proceď pak skrze sejtko do mísečky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.