Lívance se švestkama
Kdo má rád sladké, tak si přijde na své. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro vás připravili několik dětských pokrmů z dob našich babiček a vesměs to jsou sladké dobroty. Tentokrát lívance se švestkama.
- ½ l mléka
- 3 dkg droždí
- ¼ kg tvarohu
- špetka soli
- 5 dkg cukru
- vanilka
- 3 lžíce rumu
- ¼ kg polohrubé mouky
- 30 dkg švestek
- lžíce krupicového cukru
- svitek skořice
- zakysaná smetana
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte tvaroh, špetku soli, cukr s vanilkou, rum a mouku. Promíchejte a nechte asi 20 minut kynout. Švestky vypeckujte, vhoďte do hrnce, přidejte celou skořici, cukr, mírně podlijte vodou a povařte do změknutí. Rozpalte lívanečník, nebo pánev a lívance opékejte na oleji z obou stran dozlatova. Polijte rozvařenými švestkami, zakysanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.