Lívance se švestkama

Kdo má rád sladké, tak si přijde na své. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro vás připravili několik dětských pokrmů z dob našich babiček a vesměs to jsou sladké dobroty. Tentokrát lívance se švestkama.

Ingredience
  • ½ l mléka
  • 3 dkg droždí
  • ¼ kg tvarohu
  • špetka soli
  • 5 dkg cukru
  • vanilka
  • 3 lžíce rumu
  • ¼ kg polohrubé mouky
  • 30 dkg švestek
  • lžíce krupicového cukru
  • svitek skořice
  • zakysaná smetana

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte tvaroh, špetku soli, cukr s vanilkou, rum a mouku. Promíchejte a nechte asi 20 minut kynout. Švestky vypeckujte, vhoďte do hrnce, přidejte celou skořici, cukr, mírně podlijte vodou a povařte do změknutí. Rozpalte lívanečník, nebo pánev a lívance opékejte na oleji z obou stran dozlatova. Polijte rozvařenými švestkami, zakysanou smetanou.