Litý dolky z Podještědí
Lívance, to je láska na celý život. Platilo to už v dobách našich babiček. Nejen ony, ale i kuchařky v dřívějších dobách, měly k dispozici lívanečníky. A to je téma pro Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního.
- 1 l mléka
- špetka soli
- 2 lžíce tlučeného cukru
- 4 dkg čerstvého droždí
- 4 vejce
- 60 dkg polohrubé mouky
- sádlo na smažení
- povidla
- tvrdý tvaroh
Trochu mléka ohřejeme, vmícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme vzejít. Zbylé mléko nalijeme do mísy, osolíme, přidáme celá vejce a metličkou rozšleháme. Přilijeme vzešlý kvásek, mouku a metličkou vymícháme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (45-60 minut). Z nakynutého těsta usmažíme v lívanečníku vymazaném sádlem lívance. Hotové pomažeme povidly, posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným tvarohem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.