Litý dolky z Podještědí

Lívance, to je láska na celý život. Platilo to už v dobách našich babiček. Nejen ony, ale i kuchařky v dřívějších dobách, měly k dispozici lívanečníky. A to je téma pro Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního.

Ingredience
  • 1 l mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce tlučeného cukru
  • 4 dkg čerstvého droždí
  • 4 vejce
  • 60 dkg polohrubé mouky
  • sádlo na smažení
  • povidla
  • tvrdý tvaroh

Trochu mléka ohřejeme, vmícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme vzejít. Zbylé mléko nalijeme do mísy, osolíme, přidáme celá vejce a metličkou rozšleháme. Přilijeme vzešlý kvásek, mouku a metličkou vymícháme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (45-60 minut). Z nakynutého těsta usmažíme v lívanečníku vymazaném sádlem lívance. Hotové pomažeme povidly, posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným tvarohem.