Linecké medailonky podle ručně psané kuchařky turnovského cukráře Ladislava Jíny

Vánoční cukroví se peklo nejen ve venkovských kuchyních, ale také v úspěšných cukrárnách. Jedna taková se nacházela v Turnově. Ručně psanou knihu cukrářských receptů Ladislava Jíny prolistovala Vladimíra Jakouběová a s Jaroslavem Hořením vybrali recept na linecké medailonky.

Ingredience
  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg pískového cukru
  • 25 dkg másla
  • 3 žloutky
  • 2–3 lžíce mléka
  • hnědá a bílá čokoláda
Ingredience
  • Náplň:
  • 12 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 2 lžíce vařené kávy
  • 1 žloutek

Na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme žloutky, máslo a mléko. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do papíru a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak rozválíme plát a vykrajujeme kulatou formičkou s ozdobným okrajem. Pečeme do růžova. Vychladlé medailonky slepujeme po dvou kávovou náplní. Povrch potřeme tmavou čokoládou, na které vytvoříme bílou vlnku, kterou hned protáhneme špejlí do tvaru větvičky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.