Kuře na víně podle receptu po babičce Vladimíry Jakouběové

Recepty našich babiček vybírá Vladimíra Jakouběová nejen z dochovaných zápisků a kuchařských knih, ale také přímo z rodinného receptáře po své babičce.

Ingredience
  • 1 kuře
  • sůl
  • pepř
  • 10 dkg másla
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic domácího jablečného vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 dcl smetany
  • 1 žloutek
  • vývar

V pekáči rozpustíme máslo a vložíme do něj očištěné, opepřené a osolené kuře, přidáme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu a udusíme do měkka. Během dušení podléváme vývarem a kuře obracíme. Měkké kuře rozkrájíme a dáme do dalšího hrnce. Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, zředíme ji šťávou z dušení kuřete, procedíme na kuře a povaříme. Pak přidáme domácí jablečné víno, citronovou šťávu a ve sladké smetaně rozmíchaný žloutek. Podáváme s domácími těstovinami.