Kuře na víně podle receptu po babičce Vladimíry Jakouběové
Recepty našich babiček vybírá Vladimíra Jakouběová nejen z dochovaných zápisků a kuchařských knih, ale také přímo z rodinného receptáře po své babičce.
- 1 kuře
- sůl
- pepř
- 10 dkg másla
- kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 lžic domácího jablečného vína
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1,5 dcl smetany
- 1 žloutek
- vývar
V pekáči rozpustíme máslo a vložíme do něj očištěné, opepřené a osolené kuře, přidáme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu a udusíme do měkka. Během dušení podléváme vývarem a kuře obracíme. Měkké kuře rozkrájíme a dáme do dalšího hrnce. Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, zředíme ji šťávou z dušení kuřete, procedíme na kuře a povaříme. Pak přidáme domácí jablečné víno, citronovou šťávu a ve sladké smetaně rozmíchaný žloutek. Podáváme s domácími těstovinami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.