Kuře na smetaně podle knihy Veselé umění kuchařské

Autorem kuchařky je francouzský vědec, rozhlasový hlasatel a spisovatel, který se věnoval jednoduchým způsobům vaření, Edouard de Pomiane, vlastním jménem Pozerski.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Ingredience
  • 50 g másla
  • 250 g žampionů
  • 150 g cibule
  • 100 g smetany
  • 1/2 lžičky mouky

Koupíme kuře vážící tři libry, jež prodavač pěkně svázal. Na oheň postavíme litinový hrnec, rozpustíme máslo a kuře osmahneme dozlatova. Kuře opékáme na mírnějším ohni, aby se máslo nepřiškvařilo. Dozlatova zbarvené kuře osolíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Mezitím jsme očistili žampiony a nakrájené je hodíme do hrnce, přidáme 1/4 sklenice vody a hrnec přikryjeme. Necháme na ohni ještě 35 minut, při čemž kuře stále obracíme. Když je hotovo smícháme smetanu s moukou a nalijeme směs ke kuřeti do šťávy, která po chvilce zhoustne. Ochutnáme a podáváme v dobře vyhřáté hluboké míse.