Kuře na smetaně podle knihy Veselé umění kuchařské
Autorem kuchařky je francouzský vědec, rozhlasový hlasatel a spisovatel, který se věnoval jednoduchým způsobům vaření, Edouard de Pomiane, vlastním jménem Pozerski.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
- 50 g másla
- 250 g žampionů
- 150 g cibule
- 100 g smetany
- 1/2 lžičky mouky
Koupíme kuře vážící tři libry, jež prodavač pěkně svázal. Na oheň postavíme litinový hrnec, rozpustíme máslo a kuře osmahneme dozlatova. Kuře opékáme na mírnějším ohni, aby se máslo nepřiškvařilo. Dozlatova zbarvené kuře osolíme a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Mezitím jsme očistili žampiony a nakrájené je hodíme do hrnce, přidáme 1/4 sklenice vody a hrnec přikryjeme. Necháme na ohni ještě 35 minut, při čemž kuře stále obracíme. Když je hotovo smícháme smetanu s moukou a nalijeme směs ke kuřeti do šťávy, která po chvilce zhoustne. Ochutnáme a podáváme v dobře vyhřáté hluboké míse.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.