Kucmoch z kapusty s uzeným masem

Září patřilo na venkově v dobách našich babiček k sytým měsícům. Když se urodilo, bylo z čeho vařit. A tak si dopřejeme kucmoch z kapusty s uzeným masem tak jak ho zaznamenal Jaroslav Hoření u sběratelky receptů Vladimíry Jakouběové.

Ingredience
  • 1 hlávka kapusty
  • ½ kg prorostlého uzeného masa
  • ½ kg brambor
  • 2 cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 2 vejce
  • 1 dcl husté smetany
  • 2 lžíce strouhanky
  • zelené bylinky – petrželka, pažitka

Kapustu povaříme v osolené vodě a nakrájíme. Uzené povaříme a necháme vychladnout a nadrobno nakrájíme. Oškrábané brambory nakrájíme na plátky a povaříme 3 minuty. Pekáč vymažeme sádlem, dno pokryjeme na plátky nakrájenou cibulí, na ni vložíme brambory, nakrájenou kapustu, posypeme masem, zaprášíme strouhankou, znovu položíme vrstvu kapusty, posypeme zbytkem masa a zelenými bylinkami a dáme chvíli zapéct. V hrnku rozšleháme vajíčko, přidáme smetanu, našleháme, až se vajíčko se smetanou spojí. Přelijeme a dopečeme – povrch má být lehce zlatý. Podobně můžeme zapékat květák nebo kedlubny.