Kroupovka s čočkou z Pojizeří

V receptech našich babiček se setkáváme i s recepty, které se ve venkovských staveních zapisovaly do notýsků. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept z Pojizeří kroupovku s čočkou.

Ingredience
  • ½ hrnku čočky
  • ¼ hrnku středních krup
  • sádlo nebo slanina
  • 1½ l vody
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek

Kroupy namočíme přes noc a uvaříme ve vodě. Zvlášť uvaříme čočku a propasírujeme. Protlak smícháme s vařenými kroupami, necháme přejít varem. Osolíme, okořeníme pepřem a majoránkou a dochutíme česnekem. Omastíme sádlem nebo rozpuštěnou slaninou. Podáváme s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.