Královský chlebíček podle receptu z kuchařky Marie Rosické

Při dochucování pokrmů v kuchyních našich babiček se používalo i exotické koření, třeba z Indonésie pocházející muškátový květ. Hodit se bude pro pečení královského chlebíčku. Jak na to, přiblíží Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Roztluč do hrnku 4 celé vejce, dej k nim ¼ kg tlučeného cukru a míchej to půl hodiny; pak oloupej a na hrubo rozkrájej 10 dkg mandlí, dej k nim 1 lžíci tlučené skořice, 1 lžíci květu, 5 dkg velkých drobnince rozkrájených hrozinek, 5 dkg  citronové a 5 dkg pomerančové, v cukru naložené a drobně rozkrájené kůry, dej to všecko k těm vejcím a přidej k tomu tolik mouky, aby se z toho mohly válet podlouhlé a na prst tlusté šištičky; dej však pozor, aby se nerozběhly; pak posyp plech moukou, klad na něj ty šištičky hezky vzdáleně od sebe a nech je zvolna upéct. Když jsou upečeny, tedy je hned za tepla rozkrájej, sice se rozdrobí; pak je zase dej na plech a nech je až do žluta upéct.