Královský chlebíček podle receptu z kuchařky Marie Rosické
Při dochucování pokrmů v kuchyních našich babiček se používalo i exotické koření, třeba z Indonésie pocházející muškátový květ. Hodit se bude pro pečení královského chlebíčku. Jak na to, přiblíží Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:
Roztluč do hrnku 4 celé vejce, dej k nim ¼ kg tlučeného cukru a míchej to půl hodiny; pak oloupej a na hrubo rozkrájej 10 dkg mandlí, dej k nim 1 lžíci tlučené skořice, 1 lžíci květu, 5 dkg velkých drobnince rozkrájených hrozinek, 5 dkg citronové a 5 dkg pomerančové, v cukru naložené a drobně rozkrájené kůry, dej to všecko k těm vejcím a přidej k tomu tolik mouky, aby se z toho mohly válet podlouhlé a na prst tlusté šištičky; dej však pozor, aby se nerozběhly; pak posyp plech moukou, klad na něj ty šištičky hezky vzdáleně od sebe a nech je zvolna upéct. Když jsou upečeny, tedy je hned za tepla rozkrájej, sice se rozdrobí; pak je zase dej na plech a nech je až do žluta upéct.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.