Kořeněné čtverečky
Stejně jako dnes voní naše kuchyně vánočním cukroví, voněly i kuchyně našich babiček před sto a více lety. I tehdy bylo dostupné různé cizokrajné koření včetně badyánu. A právě o něm budou tento díl Babiččiných receptů, které redaktor Jaroslav Hoření natáčí s etnoložkou Vladimírou Jakouběovou.
- 1/2 kg hladké mouky
- ¼ kg tlučeného cukru
- 5 dkg oloupaných a nastrouhaných mandlí
- 12 dkg másla
- lžička mleté skořice
- půl lžičky mletého badyánu
- 1 vejce
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- zavařenina na slepování
- čokoláda
- jádra lískových oříšků
- tuk na vymazání plechu
- mouka na vyválení těsta
Mouku promícháme s cukrem, mandlemi, skořicí a badyánem. Přidáme změklé pokrájené máslo, vejce, citrónovou kůru a šťávu, vypracujeme těsto, vyválíme plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme čtverečky. Přineseme je na tukem vymazaný plech a ve středně horké troubě upečeme dorůžova. Vychladlé čtverečky slepíme zavařeninou, střed ozdobíme kapkou rozehřáté čokolády a oříškem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.