Knedle s jabčaty z podhůří Jizerských hor
Pokud vám připadá, že máte práce nad hlavu a uvařit si něco dobrého je zbytečný luxus, tak vám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, co všechno museli zvládat hospodáři a hospodyně v dobách našich babiček a ještě při tom stihali vařit. Třeba knedle s jabčaty.
- 1 kg strouhaných jablek
- 25 dkg hrubé mouky
- strouhaný tvrdý tvaroh, nebo perník
- moučkový cukr
- kousek másla
Nastrouhaná jablka posypeme moukou a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme asi 2 hodiny odpočinout. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule. Vaříme je ve vodě asi 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme moučkovým cukrem, tvarohem, nebo perníkem, případně obojím a polijeme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.