Knedle s jabčaty z podhůří Jizerských hor
Pokud vám připadá, že máte práce nad hlavu a uvařit si něco dobrého je zbytečný luxus, tak vám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, co všechno museli zvládat hospodáři a hospodyně v dobách našich babiček a ještě při tom stihali vařit. Třeba knedle s jabčaty.
- 1 kg strouhaných jablek
- 25 dkg hrubé mouky
- strouhaný tvrdý tvaroh, nebo perník
- moučkový cukr
- kousek másla
Nastrouhaná jablka posypeme moukou a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme asi 2 hodiny odpočinout. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule. Vaříme je ve vodě asi 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme moučkovým cukrem, tvarohem, nebo perníkem, případně obojím a polijeme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...