Kapr se žlutou omáčkou

Vladimíra Jakouběová nás nezavede ani do městské ani měšťanské kuchyně, ale kuchyně klášterní. I tam se chutně vařilo a najdeme tam řadu inspirací. Třeba na kapra se žlutou omáčkou. Tradičně natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Očištěný oškrabaný kapr nakrájí se na stejné kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme k nim hodný kus másla a pět bílých, na koláčky rozkrájených cibulek, půl celeru, jeden bobkový list, trochu citronové kůry, celého pepře a nového koření. Osolí se a nechá se to dusit; Podlije se to hrachovou polévkou, aby se cibulka nepřipálila.

Když je ryba měkká, vyndá se i na mísu. V kastrolu na výpeku se usmaží cibule, zapráší se moukou. Přilejeme se k tomu trochu hrachové vody a trochu octa, a nechá se to všecko dohromady ještě hodně povařit; pak se omáčka procedí, dají se do ní dva nebo tři kousky cukru a na dlouho pokrájená citronová kůra. Do omáčky vloží se podušená ryba a spolu s tou šťávou se nechá ještě povařit.