Kapr se žlutou omáčkou
Vladimíra Jakouběová nás nezavede ani do městské ani měšťanské kuchyně, ale kuchyně klášterní. I tam se chutně vařilo a najdeme tam řadu inspirací. Třeba na kapra se žlutou omáčkou. Tradičně natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Očištěný oškrabaný kapr nakrájí se na stejné kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme k nim hodný kus másla a pět bílých, na koláčky rozkrájených cibulek, půl celeru, jeden bobkový list, trochu citronové kůry, celého pepře a nového koření. Osolí se a nechá se to dusit; Podlije se to hrachovou polévkou, aby se cibulka nepřipálila.
Když je ryba měkká, vyndá se i na mísu. V kastrolu na výpeku se usmaží cibule, zapráší se moukou. Přilejeme se k tomu trochu hrachové vody a trochu octa, a nechá se to všecko dohromady ještě hodně povařit; pak se omáčka procedí, dají se do ní dva nebo tři kousky cukru a na dlouho pokrájená citronová kůra. Do omáčky vloží se podušená ryba a spolu s tou šťávou se nechá ještě povařit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.