Kapr s hnědou omáčkou a se smržemi

Nejen rybí příbor, ale také speciální rybí talíře se v dobách našich babiček používaly k servírování ryb. Samozřejmě to platilo v městských kuchyních, kde se připravoval třeba kapr s hnědou omáčkou a se smržemi. Více Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:

Vymaž kuthan hodně máslem, urovnej do něho vykuchaného a na kousky nakrájeného kapra, posyp solí, tlučeným pepřem a dvěma tlučenými hřebíčky. Přidej k tomu velkou cibuli na drobno rozkrájenou, kousek tymiánu a nech to dusiti.

Dej na kuthánek kousek másla a udělej s trochem bílé mouky hnědou jíšku, vlej pak do toho pint svařeniny aneb trochu masité polévky a trochu vinného octa, dobře to rozmíchej, nech vařiti a pak skrze sejtko proceď.

Vlej nyní tuto omáčku na kapra, přidej k tomu ti očištěné a nadrobno rozsekané sardele, asi dvacet dobře očištěných celých smržů a nech to chvíli povařiti. Urovnej pak rybu na mísu, oblož ji smržemi a omáčku v míse proceď. Je-li omáčka tuze hustá, můžeš přidati trochu polévky, neb horké vody.