Kapr s hnědou omáčkou a se smržemi
Nejen rybí příbor, ale také speciální rybí talíře se v dobách našich babiček používaly k servírování ryb. Samozřejmě to platilo v městských kuchyních, kde se připravoval třeba kapr s hnědou omáčkou a se smržemi. Více Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
Vymaž kuthan hodně máslem, urovnej do něho vykuchaného a na kousky nakrájeného kapra, posyp solí, tlučeným pepřem a dvěma tlučenými hřebíčky. Přidej k tomu velkou cibuli na drobno rozkrájenou, kousek tymiánu a nech to dusiti.
Dej na kuthánek kousek másla a udělej s trochem bílé mouky hnědou jíšku, vlej pak do toho pint svařeniny aneb trochu masité polévky a trochu vinného octa, dobře to rozmíchej, nech vařiti a pak skrze sejtko proceď.
Vlej nyní tuto omáčku na kapra, přidej k tomu ti očištěné a nadrobno rozsekané sardele, asi dvacet dobře očištěných celých smržů a nech to chvíli povařiti. Urovnej pak rybu na mísu, oblož ji smržemi a omáčku v míse proceď. Je-li omáčka tuze hustá, můžeš přidati trochu polévky, neb horké vody.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.