Jeřabinové víno

K podzimu ve venkovských chalupách patřily bublající demižony. Víno se vyrábělo nejen z plodů ze zahrad, ale třeba také z jeřabin. Rodinný recept na jeřabinové víno pro nás má Vladimíra Jakouběová. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg jeřabin
  • 1,5 kg cukru
  • 2 lžičky kvasinek
  • 4 l vody 

Očištěné jeřabiny rozemeleme nebo rozdrtíme dřevěným tloukem a zalijeme vařící vodou. Necháme tři dny louhovat. Denně promícháváme. Šťávu vylisujeme. Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody a přivedeme k varu. Přisypeme cukr a svaříme na sirup. Nalijeme do demižónu spolu s vylisovanou šťávou z jeřabin. Dobře promícháme. Doplníme studenou převařenou vodou a přidáme rozpuštěné na- množené kvasinky.

Demižón uzavřeme zátkou s kvasnou rourkou a necháme tři týdny kvasit. Po vykvašení stočíme víno do čistého demižonu, necháme ho vyčeřit, a poté stočíme do lahví. Lahve uzavřeme a uskladníme v chladu. Jeřabinové víno má nezaměnitelnou lehce štiplavou chuť a vůni.