Jeřabinové víno
K podzimu ve venkovských chalupách patřily bublající demižony. Víno se vyrábělo nejen z plodů ze zahrad, ale třeba také z jeřabin. Rodinný recept na jeřabinové víno pro nás má Vladimíra Jakouběová. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 1 kg jeřabin
- 1,5 kg cukru
- 2 lžičky kvasinek
- 4 l vody
Očištěné jeřabiny rozemeleme nebo rozdrtíme dřevěným tloukem a zalijeme vařící vodou. Necháme tři dny louhovat. Denně promícháváme. Šťávu vylisujeme. Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody a přivedeme k varu. Přisypeme cukr a svaříme na sirup. Nalijeme do demižónu spolu s vylisovanou šťávou z jeřabin. Dobře promícháme. Doplníme studenou převařenou vodou a přidáme rozpuštěné na- množené kvasinky.
Demižón uzavřeme zátkou s kvasnou rourkou a necháme tři týdny kvasit. Po vykvašení stočíme víno do čistého demižonu, necháme ho vyčeřit, a poté stočíme do lahví. Lahve uzavřeme a uskladníme v chladu. Jeřabinové víno má nezaměnitelnou lehce štiplavou chuť a vůni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka