Jak domácí zelí naložiti

Vladimíra Jakouběová nás zasvětí do tajů nakládaného zelí. Že se na vesnici zelí šlapalo, ví snad každý, ale zelí nakládaly hospodyně i ve městech. Recept jak na to natočil redaktor Jaroslav Hoření.

Recept z kuchařské knihy Marie Svobodové Kuchařská škola z roku 1894:

Jemně nakroužené zelí smíchá se ve větší nádobě dřevěné se solí a kmínem. Vypařený soudek, do něhož zelí nakládáš, pokryj na dně svrchními lupeny zelí a na to dávej vždy vrstvu zelí, rukama umačkej a utluc dřevěnou palicí. Tak dělej vrstvu za vrstvou a vodu vybírej hrnéčkem. (Chutné jest dáti do každé vrstvy zelí nějaké dobré jablko, nejlépe míšenské.) Když je soudek vyplněn, přikryj zase hodnou vrstvou lupení, pokryj prkénkem, zatěž kamenem, přikryj čistým šatem a nech zkysati na místě teplém (v kuchyni).

Za 14 dní zkysá; pak se přenese do místa chladného (do komory nebo do sklepa), kde občas vždy na vrch střídá se bílý šat. Kdyby na povrchu zahnívalo, obeř vše nahnilé a znovu přikryj. Hleď, aby bylo vždy pod vodou.